Niels drømmer om basketball i USA

Vejen Basketball oplever fremgang, hvor der kommer flere spillere end nogensinde før. Spillerne kommer fra større byer som Kolding og Haderslev. Klubben har et stærkt socialt fællesskab, som en ting de prioritere meget højt.

Af Alexander Kaastrup, Anders Larsen og Peter Waagø

I Vejen Basketball er der et stort fokus på ungdomsspillerne, og en af Henrik Niebuhrs store målsætninger for klubben er at have et drenge- og pigehold i samtlige årgange. Henrik Niebuhr har været sportschef i Vejen Basketball de seneste 5 år. Det er vigtigt for klubben, at der skal være plads til alle. Gode spillere såvel som dårlige.

Vejen er springbræt til basket i USA
En af dem, som kommer i Vejen Basketball flere gange om ugen, er Niels, som er 15 år gammel og går i 8.klasse på Grønvangskolen. Niels går på skolens aktiv sundhedslinje, som betyder, at Niels har idræt 2 gange om ugen.

Niels (t.v.) sammen med Henrik Niebuhr – begge har de drømme og visioner for basketball, både på egne og klubbens vegne.

Niels drømmer om at komme til USA for at spille high school basketball. Det har en af hans unge trænere nemlig haft stor fornøjelse af.

“I Vejen Basketball er de rigtigt gode til ungdomsspillere, men hvis man skal blive professionel, skal man på et tidspunkt videre, fordi niveauet ikke er højt til at drive basketball langt”. Det er en stor fordel, at klubben har mange trænere, som er med til at gøre både spillerne og fællesskabet bedre.

Niels understreger dog, at det at være medlem i Vejen Basketball er rigtig sjovt, og at det er et rart sted at komme uanset niveau. Betydningen af basketball er rigtig stor i Vejen Basketball.

Vejen på mellem-niveau
Vejen Basketball er på eliteniveauet en mellemgod klub, da der er flere hold, som er bedre, men også mange som er ringere. Vejen-klubbens bedste hold er at finde i toppen af 2.division, som er den tredje bedste basketball liga i Danmark efter basketligaen og 1.division.

Tilbuddet for de unge spillere i Vejen er godt. Alle hold har mindst 3 trænere tilknyttet, hvilket gøres muligt af et samarbejde mellem Vejen Basketball og sport campus Vejen, hvor unge både kombinerer idræt og uddannelse.

Det er en god klub at være ungdomsspiller i, hvor der er forskellige arrangementer i sæsonen, som gør, at fællesskabet mellem spillerne indbyrdes og klubben bliver forstærket. Klubben arrangerer både sleepovers og aktivitetsdage i Vejen Idrætscenter samt mulighed for at spille turneringer i Sverige og Norge. Den eneste årgang, hvor Vejen Basketball mangler et hold i ungdomsrækkerne, er pigernes U-19 hold.

Det kniber stadig med en bestemt aldersgruppe
Når det kommer til de unge i aldersgruppen 19+, så kniber det stadig for klubben, i de unge søger væk fra Vejen.

Henrik Niebuhr siger, at det skyldes mulighederne for uddannelserne ved siden af sporten.

”Vi oplever i høj grad, at når spillerne afslutter gymnasiet og skal tage det næste skridt i uddannelsessystemet, så forsvinder vores spillere. Så primært oplever vi, at vores spillere tager til Århus, Aalborg og Odense af den simple årsag, at de kan tilbyde universiteter med en masse forskellige uddannelser, som vi ikke kan her i Vejen”.

Vejen deler vilkår med andre provinsklubber
Det er ikke kun i Vejen, at uddannelsesmulighederne ikke er optimale.

Svendborg og Hobro er to forholdsvis små byer, men disse to byer har i øjeblikket sport på eliteplan i henholdsvis basketball, håndbold og fodbold.

Svendborg har dog det privilegium, at Oure Efterskole ligger 10 kilometer fra byen. Oure har både efterskole, kostgymnasium og højskole, der fokuserer på sport. Her kan diverse klubber i Svendborg plukke de største talenter fra Oure og tilbyde dem prøvetræning og en plads i klubben. I Hobro har de store byer liggende omkring sig og samler de spillere op, der ikke slår igennem i for eksempel AAB og AGF. Derudover er der kun 1 time med offentlig transport til universiteterne i Aalborg og Aarhus.

Skriv en kommentar