Grønvangskolen gik til valg

Af Pernille Rosenfeldt

Valglokalet er gjort klar. Forhængene er sat op foran stemmeboksene. Urnen er allerede halv fuld, fra da de første vælgere stemte i formiddags, og snart kommer resten af Grønvangskolens vælgere og giver deres bud på hvilket parti, der skal vinde det store skolevalg.

Så er der klar til valg på Grønvangskolen .

“Man taler jo ikke om politik, når man er 14 år, men det her er faktisk spændende”, lyder det fra køen, hvor 8. klasse står og venter på, at elevrådsrepræ-sentanterne deler stemmesedlerne til dette års skolevalg ud.

Når folketingsvalget i dette forår er overstået, så kan de børn, der er 14 år nu, med stor sandsynlighed også stemme ved det næste folketingsvalg.

Derfor mener Bjarne Fruergård, der er samfundsfagslærer på Grønvangskolen, at det er meget vigtigt at få givet eleverne en forståelse for det politiske system inden da. Det skal skolevalget hjælpe med.

“Det er min fornemmeste opgave, både som lære, far og demokratisk borger, at lære vores kommende generation at tage kritisk stilling til deres omgivelser.”

Derfor har Bjarne også selv stået for at skrue et forløb sammen til eleverne over de seneste tre uger i stedet for kun at bruge det materiale, skolen fik udleveret af Folketinget.

I løbet af de sidste tre uger har eleverne arbejdet med valg og demokrati, både i historie og samfundsfag, og dagen før valget var der ungdomspolitikere ude på skolen og holde debat.

Når eleverne taler om forløbet, er det da også helt klart debatten, der fylder, da det skiller sig ud fra den almindelige undervisning. Bjarne mener også det gør et rigtig stort indtryk at møde unge mennesker, der brænder for politik, så det ikke kun er gamle mænd i fjernsynet, der taler om emnet. Men har eleverne virkelig fået noget ud af at høre ungdomspolitikerne debattere?

“Der var en, der havde en feministisk trøje på, så hende vil vi drenge ikke stemme på”, siger en høj, lyshåret dreng fra 8. klasse og griner lidt.

I det hele taget taler eleverne meget lidt om hvilke holdninger, partierne har, men rigtig meget om deres attitude og måden, der argumenteres på.

“Der var nogle af partierne, jeg ikke kunne lide, fordi de angreb andre personligt,m uden at de havde gjort noget” siger en anden elev.

For mange elever er det første gang, at de nogensinde har overværet en politisk debat, og selvom det er de lokale ungdomspolitikere, der diskuterer, og samfundsfagslæren der er ordstyrer, håber Bjarne stadig, at eleverne får en forståelse for de ideologier, der ligger bag partiernes argumenter.

Derfor var det også emnerne; cigaretter, topskat og forsvar, der blev diskuteret. Bjarne mener, det er nogle af de emner, hvor man tydeligt kan høre partiernes ideologier. Ifølge Bjarne var det svært at få eleverne til at stille spørgsmål til selve debatten, da der var mange mennesker tilstede, men til gengæld er den politiske interesse i klasselokalet blusset op, efter eleverne har oplevet ungdomspolitikernes debat.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s