Det lille hvide hus i midten

Af Niklas Bauge Marker

Når du går igennem Vejen Idrætscenter, hører du støjen af mennesker, unge som gamle, som samler sig om sport, sammenhold og fællesskab.

Ved siden af cafeen ligger en stor hal, hvor baseball-drengene spiller bold, og du hører knald af driblende bolde.

Men hvis du går ned af trappen og ind til midten af centeret, ser du et gammelt, hvidt stråtækt hus, som ikke hænger sammen med de moderne haller og sportsbaner, som ligger omkring det. På den ene side ligger en padle-tennisbane, og på den anden side hører man musik og stemmerne fra nogle damer, som dyrker yoga i hallen ved siden af. Hvis det havde været sommer, kan man forestille sig, at folk ville løbe forbi på vej til en af græsbanerne eller i gang med at spille på padle-tennisbanen.

Huset blev bygget i 1852, mere end hundrede år før idrætscenteret kom til. Der var ikke nogen haller, ikke nogen baner, kun marker og træer.

Det eneste ved huset, der har ændret sig, har været ejerne, som man kan spore tilbage til 1882 i Rigsarkivet, hvor der boede en lokal kræmmer ved navn Hans Jokum Lauridsen, som muligvis har været en af Askov Højskoles initiativtagere – og smugler.

Naboer er kommet og gået, det sidste hus i nærheden erstattet med hyttebyen; et Danhostel, der huser gæster til idrætscenteret.

Huset i midten af centret, som det så ud omkring 1852.
I 2018 er markerne væk – og centret kommet til.

Når du står inde i midten af centeret og kigger på huset, er det som om at kigge ind i et vindue til fortiden. Man ser, at selv inde mellem hallerne og banerne, de travle og effektive, som altid prøver at nå nye højder, ligger der et roligt, lille pust fra fortiden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s